de-knipe-foldermaatVan dinsdag 1 november tot en met zaterdag 18 februari is een expositie over het dorp De Knipe te zien in het HIP in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48 in Heerenveen. De tentoonstelling ‘De Knipe troch de jierren hinne’ is er gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden. De expositie is samengesteld door vrijwilligers van de Werkgroep Oud Heerenveen, in samenwerking met de historische werkgroep Kynhout.
Met foto’s, filmpjes en voorwerpen wordt een beeld gegeven van de ontwikkeling van De Knipe, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw is ontstaan uit Benedenknijpe en Bovenknijpe, langs de Compagnonsvaart. De tram, scheepshellingen, de demping van de vaart in 1968, de zuivelfabriek en de gondelvaart, er is van alles te zien. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor de bekende Knypster kunstschilder Jan Mankes en zijn vrouw Anne Zernike, de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Voor Knypsters, maar ook voor anderen betekent deze expositie een uniek weerzien met het verleden van dit gebied.15-t70-doopsgezinde-kerk-bovenknijpe-via-sieger-bruinsma