100 jier fuotbal yn ‘e Kompenije 25 oktober 2019

Dat is dit jaar het onderwerp van de themalezing georganiseerd door het Dokumintaasjesintrum. Op vrijdagavond 25 oktober bent u welkom in MFG de Kompenije aan de Ericalaan te Jubbega om de verhalen te horen en beelden te zien uit de lange historie van de Voetbal Vereniging. De avond begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis.
Sprekers op deze avond zijn Jan de Haan (oud voorzitter) en voetbalkenner Sytze Blaauw. Er wordt ook een film vertoond.

Historie
VV Jubbega (voetbalvereniging Jubbega) is een op 14 april 1945 opgerichte amateurvoetbalvereniging uit Jubbega. De vereniging ontstond door de fusie tussen Reade Duvels (Rode Duivels) en SDO (Samenspel Doet Overwinnen). De thuiswedstrijden worden op “sportpark it Heidefjild” gespeeld.

De vv Jubbega beleefde haar glorietijd in de jaren zestig. Tot twee keer toe speelde het eerste team op het hoogste niveau van het Nederlandse amateurvoetbal. Vooral in het begin van de jaren zestig was Jubbega een ploeg om rekening mee te houden. Jubbega kende in die jaren een generatie voetballers die zowel individueel maar ook in teamverband tot de betere spelers van het Noorden behoorden.
In 1964 degradeerde de ploeg maar twee jaar later keerde men voor twee jaar terug op het hoogste niveau. Voor Jubbega, een dorp met 3000 inwoners een unieke prestatie. Uniek omdat niet alleen in het voetbal werd gepresteerd maar ook de korfballers van Wordt Kwiek speelden in de jaren zestig constant op het hoogste niveau en was jarenlang een van de betere korfbalclubs in het Noorden. Sport leefde op dat moment aan de Leidijk waar de vv Jubbega en korfbalvereniging Wordt Kwiek samen de beschikking hadden over een voor die tijd uitstekende accommodatie waar bij topwedstrijden regelmatig meer dan 3000 bezoekers werden geteld. Jubbega was in 1958 ook de eerste voetbalclub in Friesland met een eigen lichtinstallatie op het trainingsveld.