BAG_woonplaatsen_-_Gemeente_Heerenveen

Dorpen in de gemeente Heerenveen

De plaats Heerenveen lag niet alleen op een kruispunt van wegen en waterwegen, maar ook op de grens van drie gemeenten: Aengwirden, Schoterland en Haskerland, de huidige buurgemeente Skarsterlân. Deze situatie stond de ontwikkeling van de plaats lange tijd in de weg. Samenvoegen was het beste en dat gebeurde uiteindelijk ook, maar hieraan ging een eeuwenlange discussie vooraf.

Pas op 1 juli 1934 vond de herindeling van gemeenten plaats en vormen de beide gemeenten Aengwirden, Schoterland samen met een klein stukje van Haskerland de gemeente Heerenveen met Heerenveen als hoofdplaats.

naambord heerenveenHEERENVEEN ‘het Friese Haagje’ omvat de dorpen: De Knipe – Heerenveen – Katlijk – Mildam – Nieuweschoot – Oranjewoud – Oudeschoot.
Heerenveen geniet internationale bekendheid vanwege het schaatsen. Thialf was wereldwijd de tweede overdekte 400 meterbaan en geldt nog steeds als één van de snelste ijsbanen ter wereld. Daarnaast is Heerenveen natuurlijk bekend van de gelijknamige voetbalclub en het naar de legendarische voetballer Abe Lenstra genoemde stadion. Maar deze ‘sportstad’ en haar omgeving hebben meer te bieden.

SCHOTERLAND omvat de dorpen: Bontebok – Hoornsterzwaag – Jubbega – Nieuwehorne – Oudehorne.
De naam van deze regio is ontleend aan de gelijknamige, voormalige gemeente, waarvan dit gebied grofweg de oostelijke helft vormde. Schoterland was in de negentiende eeuw ook de naam van één van de kiesdistricten in Friesland. Dit district koos in 1888 Ferdinand Domela Nieuwenhuis als eerste socialist ooit in de Tweede Kamer. Deze dominee, vrijdenker, socialist en anti-militarist had zich bijzonder ingezet om de erbarmelijke leef- en arbeidsomstandigheden van de veenarbeiders in het gebied te verbeteren. De ontginning van de veengronden heeft een belangrijk stempel gedrukt op de (sociale) geschiedenis van het gebied. En in het hedendaagse landschap is de afdruk van dat stempel nog steeds zeer duidelijk zichtbaar.

AENGWIRDEN omvat – van west naar oost – de dorpenreeks : Terband, Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot.kaart aengwirden
Samen vormen zij De Streek van het oude Aengwirden. Ze zijn in 1936 bij Schoterland gevoegd om de gemeente Heerenveen te vormen.

HERINDELING Bij de gemeentelijke herindeling in 2014 zijn de dorpen Akkrum, Nes, Haskerdijken en Nieuwebrug toegevoegd aan de gemeente Heerenveen.

Maak een keuze uit de dorpenlijst aan de linkerzijde.