Maandagavond 21 september geeft Anne Dijkstra in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein in Heerenveen een lezing over de historie van het monumentale “Coopersburg” te Akkrum. Deze lezing sluit aan op de expositie “in priuwke Akkrum en in priuwke Aldeboarn”, die nog tot en met 3 oktober te zien in het Historisch Informatiepunt (HIP) op de eerste verdieping van de bibliotheek. De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.

Wie Akkrum binnenkomt vanaf de richting Terherne en Jirnsum kan het aan de linkerkant gelegen Coopersburg bijna niet missen. De perfecte symmetrie van het gebouw, met aan weerszijden van het hoofdgebouw tien lagere woningen, is een lust voor het oog.
Akkrum heeft Coopersburg te danken aan de in Amerika rijk geworden Akkrumer Folkert Harmen Kuipers (1843-1904). Zijn Amerikaanse naam is Frank Harmon Cooper (vandaar ‘Coopersburg’). Op bezoek in Akkrum, kon Cooper de armoede van veel oude mensen niet aanzien, hij besloot Coopersburg te laten bouwen. Behoeftige oude mensen uit de voormalige gemeente Utingeradeel mochten daar gratis wonen en kregen een ruime financiële toelage. De stichting Coopersburg is in 1981 ontbonden, en tegenwoordig is Elkien eigenaar van het gebouw. De regentenkamer, waar de bestuurders van de stichting vergaderden, is gelukkig bewaard gebleven. De ‘Stifting Akkrum Ald en Nij’ beheert de regentenkamer, en stelt die op aanvraag open voor het publiek.

Anne Dykstra, voorzitter van de Akkrum Ald en Nij, zal in zijn lezing ingaan op de boeiende geschiedenis van Coopersburg en hij doet verslag van zijn bezoek aan de grote department stores in Chicago en New York, waarmee Cooper zijn fortuin vergaarde. Tijdens zijn lezing worden onder andere beelden vertoond van Coopersburg en de winkels van Cooper.

Voor deze lezing is aanmelden gewenst. Dat kan in de bibliotheek aan het Burgemeester Kuperusplein 48, telefonisch ( 0513-626675) en via bibliotheekheerenveen.nl

coopersburg