affiche-ambachtschoolOp vrijdag 31 oktober staat in het MFC De Kompenije vanaf 19.30 uur de Ambachtsschool van Jubbega centraal.
Elk jaar wordt door leden van het Dokumintaasjesintrum JSH een avond georganiseerd over een onderwerp uit de geschiedenis van Jubbega. Na het Buurthuis en de Vervening is er nu aandacht voor de Ambachtsschool. Veel inwoners van Jubbega en omstreken hebben daar nog herinneringen aan.

In 1931 waren er de eerste plannen voor de oprichting van een Ambachtsschool in Jubbega. Mede omdat de ondersteuning in reiskosten indien de leerlingen naar Heerenveen moesten reizen te hoog zou zijn. Na veel geharrewar of de school wel of niet een filiaal van de school in Heerenveen moest worden besloot het ministerie toch tot het stichten van een zelfstandige vestiging in Jubbega. Voor de exploitatie werd een vereniging opgericht, het rijk gaf 70% subsidie en de gemeente betaalde de rest.
Eind september 1933 kwam minister Marchant naar Jubbega voor de officiële opening. Er werd gestart met 36 leerlingen en in de eerste jaren werd alleen les gegeven in timmeren en algemene technieken. Vanaf 1935 kwam daar schilder-en teken les bij. In 1938 werd het schoolgebouw met een vleugel uitgebreid en vanaf 1940 werd er ook onderricht gegeven in metselen.
Rond 1950 werd een voorbereidende klas gevormd waarin de 12-jarige leerlingen kennis konden maken met timmeren, metaalbewerking en schilderen.
Nadat in Gorredijk een nieuwe technische school was opgericht, waar ook les werd gegeven in metaalvakken, moest in 1967 de Ambachtsschool van Jubbega gesloten worden.
Op deze informatieve avond wordt in foto’s en verhalen een beeld gegeven van het onderwijs in die jaren. Oud leerlingen vertellen hun ervaringen , lesmateriaal en werkstukken worden getoond en er zijn klassenfoto’s te zien.
Inbreng van foto’s en werkstukken wordt op prijs gesteld.

U bent van harte welkom op deze avond die begint om 19.30 uur.
Toegang gratis