Joop van Dam vertelt in MFC de Kompenije te Jubbega over zijn bijzondere pake Jelle
Op vrijdagavond 12 september is Joop van Dam te gast bij het Dokumintaasjesintrum JSH MFC de Kompenije te Jubbega. Hij komt een lezing houden over het bijzondere leven van zijn grootvader Jelle van Dam uit Jubbega. Natuurlijk is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan kleinzoon Van Dam. De aanvangstijd is 19.30 uur en de toegang is, zoals altijd, gratis. Iedereen is van harte welkom.
Jelle van Dam, geboren op 24 juni 1876 en op 92-jarige leeftijd overleden op 29 december 1968, was een actief man. Hij heeft niet alleen bij de turfwinning in De Peel en in Engeland gewerkt, maar ook in Duitsland. Verder is Van Dam onder meer melkvaarder, vrachtvervoerder en postbode geweest. Hij bezorgde de post in een groot gebied en deed dit altijd lopend. Begonnen als slootgraver eindigde hij zijn loopbaan als kassier bij de Rabobank.
Naast zijn betaalde werk vond Jelle van Dam tijd voor bestuurlijke activiteiten in Jubbega. Als voorzitter van Plaatselijk Belang zette hij zich in voor de totstandkoming van het buurthuis, de ambachtsschool en opbouwwoningen. Deze huizen dienden als vervanging van de keten in Jubbega. Minister Kan (de vader van cabaretier Wim) is enkele keren op bezoek geweest bij Van Dam. Zelfs koningin Juliana en prins Bernhard mocht hij ontmoeten. Voor al zijn verdiensten kreeg Van Dam in 1950 een koninklijke onderscheiding. In 1957 werd in Jubbega een weg naar hem vernoemd.
Joop van Dam weet smeuïg te vertellen over de belevenissen van zijn grootvader. Deze kleinzoon van Jelle is in 1943 geboren in Jubbega, maar woont al sinds 1956 (met een kleine onderbreking) in Heerenveen. De memoires van pake Jelle vormen de basis voor de lezing van Joop, waarvan de oorspronkelijke titel ‘Jubbega in de tijd van de turf’ luidt. Weliswaar speelt het verhaal grotendeels in de periode van de turfwinning, maar in feite draait het dus om het lange, woelige leven van Jelle van Dam en diens grote inzet voor de maatschappelijke opbouw van Jubbega. Overigens moet hij niet worden verward met zijn bijna-naamgenoot Jelle Dam, de Friese timmerman-socialist over wie een boek met z’n jeugdherinneringen is verschenen.