IMG_2916Er was veel belangstelling voor de filmvertoningen  maar ook kwamen zes mensen met prachtig beeldmateriaal van Heerenveen in oude tijden. Onder andere over de gasfabriek, Heerenveen in de jaren 80, schaatswedstrijden en hotel Tjaarda in Oranjewoud. De medewerkers van het Fries Filmarchief zorgen ervoor dat al deze beelden gedigitaliseerd gaan worden.  In het najaar zijn er weer filmochtenden. Houd de site in de gaten.
IMG_2904IMG_2908IMG_2910

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLIK OP BEELD HEERENVEEN: WIE HEEFT NOG BIJZONDER FILMMATERIAAL OP ZOLDER?

Op zaterdag 8 maart kunnen inwoners van de gemeente Heerenveen e.o. met hun oude filmpjes langskomen in de bibliotheek van Heerenveen.
Het Historisch Informatiepunt (HIP) Heerenveen organiseert in samenwerking met het Fries Film Archief het project Blik op Beeld Heerenveen, een inzameling van amateurfilmmateriaal. Belangstellenden – ook zonder films – zijn van harte welkom in het leescafé van de bibliotheek aan het Kuperusplein.
Deskundigen zijn aanwezig om de historische waarde van het meegebrachte film- of videomateriaal te beoordelen, waarbij ook wordt gekeken naar de technische kwaliteit. Alle soorten van formaten zijn welkom: 8 mm, super 8, 16 mm en diverse videosystemen. De medewerkers van het Fries Film Archief informeren graag over de mogelijkheden om het materiaal te digitaliseren en op dvd te laten zetten.
Niet eerder vertoonde beelden
Interessante Heerenveense filmpjes uit de archieven van het Fries Film Archief en het museum Willem van Haren worden deze dag tussen 10.00 en 14.00 uur doorlopend vertoond. Belangstellenden kunnen op elk gewenst moment binnenlopen en aanschuiven om te genieten van de oude beelden. Op het programma staan onder andere: een voetbalwedstrijd uit 1938, theater in Heerenveen uit 1959, een promotiefilm met o.a. Batavus uit 1950 en de familie Hepkema in de dertiger jaren.
Oude films niet weggooien
Om te voorkomen dat waardevolle familiefilms of ander interessant beeldmateriaal wordt weggegooid of op rommelzolders ligt te vergaan, is het Fries Film Archief in 2012 begonnen met het organiseren van deze Blik op Beeld-dagen. Men probeert om oude beelden – vaak unieke tijdsdocumenten – te verzamelen en weer een podium te geven. Voor meer informatie zie www.friesfilmarchief.nl. Voor advies kunt u terecht bij Syds Wiersma, Sander Muller en Age Visser van het Fries Film Archief. Zij zullen deze dag aanwezig zijn.
Het Historisch Informatiepunt (HIP) – waarin de bibliotheek, de Werkgroep Oud-Heerenveen en museum Willem van Haren samenwerken – wil graag dat oude foto’s en documenten, die een relatie met Heerenveen hebben, bewaard blijven voor de toekomst. Als u in het bezit bent van dit materiaal dan kunt u dat op deze zaterdag inbrengen. Er zijn vrijwilligers van de Werkgroep aanwezig om deze spullen met u te bekijken.
Iedereen is op 8 maart tussen 10.00 en 14.00 uur welkom met z’n (film) materiaal in de bibliotheek van Heerenveen.

filmsOH-affiche-maart