Oranje Boven – Voetsporen van Nassaus in Heerenveen en Oranjewoud

De Werkgroep Oud Heerenveen heeft zich verdiept in de handel en wandel van de Familie Van Oranje Nassau in Heerenveen en Oranjewoud, en hierover in de bibliotheek een tentoonstelling samengesteld.Poster Oranje- Boven

In de loop der eeuwen heeft de Familie heel wat voetsporen in de gemeente achtergelaten. Het begon met de weduwe van de Friese stadhouder Willem Frederik, Albertine Agnes, prinses van Oranje, dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, die in 1676 drie boerderijen kocht in wat nu Oranjewoud heet. In de daarop volgende jaren verwierf zij meer gebouwen en landerijen. Het werd een waar lustoord voor de Familie Van Oranje Nassau. In 1813 werd het stadhouderlijk bezit verkocht. Diverse gebouwen en straten herinneren nog aan de Oranjes. Denk hierbij aan onder andere de Albertine Agnesschool, Prinsenhof, de Frederik Hendriklaan en niet te vergeten: Oranjewoud.
Kortom: de Oranje Nassaus hebben grote invloed gehad op Heerenveen en omgeving.

De tentoonstelling laat een uitgebreide stamboom van de Oranjes zien. Er worden gebouwen getoond die ontstaan zijn in de tijd waarin de eerste Oranjes hier woonden en ook bouwwerken die later een naam hebben gekregen die met de Familie te maken hebben.
Verder zijn alle straatnamen in Heerenveen en Oranjewoud die naar de Oranjes verwijzen op een rijtje gezet, met uitleg van de herkomst.
Diverse Oranje-gerelateerde voorwerpen zoals borden, pepermuntdoosjes, munten , postzegels enzovoorts completeren deze bijzondere Oranje-Nassautentoonstelling.