22 oktober 2012
Een volle zaal ( bijna 60 personen) met dit keer weer veel mannen in het publiek. In het kader van de maand van de geschiedenis en in aansluiting op de door de vrijwilligers van de St.WGOH samengestelde expositie in het HIP over Heerenveense bakkers was de directeur van Tresoar gevraagd voor deze lezing.
Na een korte inventarisatie van de connectie van het publiek met bakkers begon Looper zijn verhaal met een heldere uitleg over de Fryske skiednis in het algemeen en ambachten in het bijzonder. Pas vanaf de 17e eeuw was bakker een veel voorkomend beroep. Per 1000 inwoners waren 3,7 personen bakker. Dit bleef met wat fluctuaties zo tot de jaren 50 in de vorige eeuw. Daarna kwam de kentering.
Een korte stomme film over een bakker aan het werk rond 1930 gaf een goed beeld van dit arbeidsintensieve werk.

De pauze met koffie en heerlijke (gratis) oranjekoek van bakker Lenes werd ook benut om de tentoonstelling in het HIP en de foto-expositie van Helen de Vries over typisch Friese bedrijven te bekijken. Na de pauze ging Looper in op de typisch Friese lekkernijen en vanuit de zaal werd dat aangevuld met eigen verhalen. Na een presentatie van de schat aan informatie die te vinden is via de site van Tresoar werd deze zeer informatieve avond afgesloten.

bakkersaffiche